Ezt kérd a sebésztől májdaganat esetén5 perc

Alberto / flickr.com

Ma ott tart az orvostudomány, hogy egy hét alatt képesek vagyunk újranöveszteni a máj jelentős részét. Így a daganatos májbetegek nagy hányada műthetővé és megmenthetővé válik. A fejlődés hihetetlen, bár a legújabb módszereknek is vannak korlátaik. De miért nem örülhetnek az alkoholisták?

A májsebészetben sokszor ütközik egymással a két igény, hogy a daganatot tökéletesen eltávolítsák, és közben a máj épségét is minél jobban megtartsák, hogy képes legyen ellátni korábbi funkcióját. A legtöbb esetben ezzel nincs is gond, hiszen a máj tartalékainak és elképesztő regenerációs képességének köszönhetően egy egészséges májnak akár a 80%-át is gond nélkül el lehet távolítani (reszekálni). Egészséges emberben a maradék 20% májszövet is képes később megnövekedni, és maradéktalanul ellátni a korábbi funkciót.

A sebészet azonban tovább feszegeti a máj határait

Sebészi úton bírják még reszekció előtt növekedésre a májat egy egészen ötletes módszerrel. Rájöttek ugyanis, hogy ha a máj nagyobbik, jobb lebenyét ellátó jobb májkapu vénát lekötik, akkor a máj bal lebenye mindössze néhány hét alatt jelentősen megnő. Az ötletet magától a daganattól kölcsönözték. Rájöttek ugyanis, hogy azoknak a betegeknek, akiknek a tumor elszorítja a jobb májkapu vénáját, a bal lebenye megnő, és ezért jobb életkilátásokra tesznek szert. Az elszorítás, pontosabban lekötés szándékos sebészi alkalmazásával számos 20%-os szabály szerint reménytelen beteg is műthetővé vált, miután bal lebenyük kellően megnőtt.

A módszerrel két probléma volt

Az egyik, hogy a néhány hét alatt, amíg a máj növekedésére vártak, a tumor is növekedett, és egyes betegek emiatt már nem kerülhettek műtőasztalra. A másik, hogy a szorosan egymást követő két műtét túl nagy terhelést jelentett az amúgy is gyenge, gyakran idős betegeknek. Utóbbin sokat javított, amikor a műtét helyett embolizációval kezdték elzárni a májkapu vénát, az áttörés azonban egy másik eljárásnak volt köszönhető.

Mégpedig a legújabbnak, az ALPPS-nek.

A túl bonyolult nevű műtétet rövidítő ALPPS képes a legnagyobb és leggyorsabb májnövesztésre. A korábbi technikák kb. 40%-os ballebeny-növekedése helyett ALPPS esetén már 90% az átlag, de nem ritka az sem, hogy a bal lebeny több mint kétszeresére növekszik. Ráadásul mindez sokkal gyorsabban, 7-10 nap alatt megy végbe. Ha visszaemlékszünk a 20%-os szabályra, ez azt jelenti, hogy akár kevesebb, mint 10%-nyi ép májszövet is elég lehet, vagyis a máj több mint 90%-a is biztonságosan eltávolításra kerülhet.

Ezt olvastad már?  Nem számít, mikor eszel

Az ALPPS-t egyébként nem szándékosan alkalmazták először. Véletlenül jöttek rá, hogy ha a májkapu véna lekötését a máj azonnali kettévágásával egészítik ki, akkor megsokszorozódik a műtét eredménye. Ezzel a fogással ugyanis megszakították a kapcsolatot a két lebeny között, és megakadályozták, hogy az ép bal lebeny ellássa a lekötött jobb lebenyt saját növekedése kárára. Az eredmény a máj villámgyors és korábban nem tapasztalt mértékű növekedése lett.

Persze ez a módszer sem tökéletes.

Korlátozottan működik például olyanokon, akiknek zsírmájuk vagy májzsugoruk van – vagyis az alkoholisták többségén. 60 év fölött is szerényebb eredményekre számíthatunk, hiszen idős korban egyik szerv regenerációja sem működik úgy, mint fiatalon. Végül pedig sajnos azoknak sem használ, akiknek a máj teljes területét beterítik a daganatok. A leggyakoribb daganat, a vastag- és végbélrák áttétje viszont “előny” – a műtét ez esetben hozta a legjobb eredményeket.

Itt tart a májsebészet most.

Nagyon sok betegen tudunk már segíteni, de még nem mindenkin. A következő évtizedekben remélhetőleg még több betegre ki lehet terjeszteni a műtéti javallatot, és azokat is meg tudják majd operálni, akiket ma még nem. Addig is vigyázzunk a májunkra!

Források:
Schnitzbauer, A.A., et al., Right portal vein ligation combined with in situ splitting induces rapid left lateral liver lobe hypertrophy enabling 2-staged extended right hepatic resection in small-for-size settings. Ann Surg, 2012. 255(3): p. 405-14.
Clavien, P.A., Santibanes, E., The ALPPS: Time to Explore! Ann Surg, 2012. 256(3): p. e18-e19.
Schadde, E., et al., Prediction of Mortality After ALPPS Stage-1: An Analysis of 320 Patients From the International ALPPS Registry. Ann Surg, 2015. 262(5): p. 780-5; discussion 785-6.

Kép: Alberto / flickr.com

Bárdos Dávid

A Semmelweis Egyetem végzős orvostanhallgatója vagyok. Sebész szeretnék lenni, de rajongok mindenért, ami az élet- és orvostudománnyal kapcsolatos.


Szólj hozzá elsőként!

Válasz írása

Az email címed nem lesz látható.