7+1 tény a tőzsde világáról4 perc


A kereskedés és tőkepiac világa a kívülállók számára elsőre riasztónak és misztikusnak tűnhet, ám a helyzet korántsem ilyen misztikus. A tőkepiacra való belépés és az ott történő kereskedés elindítása is ugyanúgy eltanulható, mint sok más mesterség. 7+1 érdekesség hozza meg a kedvet az értékpapírpiacra való belépésre.

1. A legrégibb tőzsde

A történelem során szinte minden civilizáció életében szerepet játszott a kereskedelem és az ebből fakadó előnyök kihasználása. Bár köztudott, hogy korábban is történtek tranzakciók hitelek, tulajdonjogok értékesítése kapcsán, mégis az első hivatalosan bejegyzett tőzsdeként az amszterdami, 1602-es alapítású tőkepiacot tekintették hivatalosan is tőzsdének.

2. The Big Board

A New York-i Tőzsde (NYSE) a világ legnagyobb piaci kapitalizációjú tőzsdéje, ezért beceneve egyben a „big board”, azaz a nagy fedélzet. Először 1792-ben nyitotta meg a kereskedést. Eleinte a „curb”(járdaszegély) becenevet viselte, hiszen a kezdeti fázisban a dealek még a tőzsde épülete előtti járdán, járdaszegélynél zajlódtak le.

3. Az október effektus

Léteznek úgynevezett tőkepiaci anomáliák, melyek értelmében bizonyos okokból kifolyólag szignifikáns kapcsolat tapasztalható egyes tőkepiaci viselkedések (árfolyamingadozások, zárási mutatók) és külső tényezők (például időjárás, választási hírek stb.) között. Ilyen például az október effektus is, amikor általában az átlagnál megfontoltabbak a befektetési elemzők, vagy a közvetítő brókerek a korábbi októberi negatív tapasztalatok miatt. Október 29-én történt az első globális tőzsdei krakk kiindulása, aztán 1987. október 19-e, továbbá 2002 és 2008 októbere is feketenapokként kerültek be a tőzsdei naptárakba.

4. Hollywood vs. Valóság

Bár kétségtelen, hogy a pénzek megforgatása és remélhetőleg helyes befektetése zajlik a tőzsdéken, a valós kép cseppet sem olyan izgalmas és csillogó, mint az Hollywood filmjein megjelenik. De ami biztos, az alábbi filmeket ne hagyd ki tőzsdézés előtt: A nagy dobás, Válság a Wall Streeten és A Wall Street farkasa.

5. Harangos nyitás

1903 óta a New Yorki Tőzsdét helyi idő szerint 9:30-kor egy gong ütésével kezdik meg. A „harangot” gyakorlatilag a show kedvéért már rengeteg pénzügyi és nem pénzvilági ember megkongatta: Ronald Reagan amerikai elnök, Usher vagy éppen Star Wars szereplők.

Ezt olvastad már?  Közgazdasági OTDK: fókuszban a hálózatok

6. Nem kell gazdagnak lenni a tőzsdéhez

Ha van befektetni való vagyon (amelynek abszolút nem kell magasnak lenni), akkor gyakorlatilag bárki nyithat befektetési számlát, amelyről küldheti megbízásait brókereinek. Az internet világában pedig mi magunk rendezhetjük online felületen befektetéseinket, így jelentős közvetítői jutalékot spórolhatunk meg.

7. Bátraké és okosaké a szerencse

Igen, nem csak kockázatvállalás kell egy helyes döntés meghozatalához. A magas befektetési hozamot nem garantálja automtikusan a magas kockázat, továbbá a volatilitás nem egyenlő a vállalt kockázattal. Magas volatilitású piacon (azaz nagy árkilengésű, magas változékonyságú) magasabb lehet befektetett pénzünk hozama, mint egy rosszul felmért, magas kockázatú hibás döntésnél. Az alapos, sok szempontú körültekintés mindig elengedhetetlen!

7+1.  Piaci elemzések

Pénzügyi előrejelzéseket és befektetési tanácsadást sok helyen igényelhet a megbízó, de nem árt saját magunk által is felmérni egy portfólió várható hozamát. Részvényeknél korábbi számviteli kimutatások (például e-beszamolo.im.gov.hu oldalon elérve) mérleg-, erki-, cash flow vagy éppen könyvvizsgálói jelentéseit; a jegybanki jelentéseket; és egyes hozammodelleket (például CAPM, lásd korábbi cikkeinknél) szintúgy felhasználhatunk.

Forrás: 8 Cool Facts About the Stock Market

Kép: Moneygossips

Bárka Levente András

Biztosítás- és pénzügyi matematikai elemző, elkötelezett borrajongó és télisport kedvelő vagyok. Mindig is érdekelt a tőkepiacok, közgazdaságtani modellek világa. A Budapesti Corvinus Egyetemen végeztem Bsc-met, jelenleg a BGE Pénzügy Msc szakos hallgatója vagyok.


Szólj hozzá elsőként!

Válasz írása

Az email címed nem lesz látható.