A galambok képesek felismerni a mellrákot2 perc


„Idegesítőek, semmi hasznuk nincsen!” Ki ne gondolt volna már ilyesmire, amikor egy csapat városi galamb az orra előtt rebbent fel, esetleg pottyantott egyet? Nos, Dr. Richard Levenson és kutatócsoportja bebizonyította: a galambok – némi tréninget követően – képesek felismerni a rákos elváltozásokat.

Dr. Levenson és társai 2015-ben 3 kísérletet végeztek összesen 16 galambbal. Az első kísérletben a galambokat 15 napon keresztül tanították be arra, hogy a kóros elváltozást mutató képeket felismerjék: kezdetben négyszeres, majd tízszeres és hússzoros nagyítású mikroszkopikus felvételeket mutattak nekik, mindennap ugyanazokat. A madaraknak egy kék és egy sárga gomb közül kellett megnyomniuk a megfelelőt ahhoz, hogy ételhez jussanak. Az eredmény számunkra talán meglepő: a galambok a tréninget követően 85%-os pontossággal meg tudták állapítani az eléjük rakott új, színes képekről, hogy kóros elváltozást ábrázolnak-e (fekete-fehér képek esetében pedig ugyanez az arány 70% volt). Levensonék végül 4-4 madár eredményeit összesítették, így a helyes válaszok aránya 99%-ra nőtt.

A második és harmadik kísérlet hasonlóképpen zajlott, de a kiválasztott galamboknak ezúttal nem mikroszkopikus fényképeket, hanem mammogramokat mutattak. Ez már jobban feladta a leckét a burukkoló tudósoknak: a galambok a mikrokalcifikációt 69%-os, majd 72%-os pontossággal ismerték fel új felvételeken, a rákos daganatot pedig még sokkal nehezebben. Maga a tréning is heteket vett igénybe, a végeredmény pedig csupán 60% lett.

Ezt olvastad már?  Nem számít, mikor eszel

Bár szó sincs arról, hogy a képzett szakemberek helyét galambok vegyék át ezen a téren, a kísérlet mégsem volt haszontalan. A galambok látása sok szempontból hasonlít az emberéhez, így a kísérlet segíthet megérteni az ember tanulási folyamatait, valamint hasznos lehet olyan digitális eszközök kifejlesztésénél, amelyek a képi diagnosztika megkönnyítését szolgálják.

Forrás: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0141357#abstract0

Kép: pixabay

Finta Mária

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar-anglisztika szakos hallgatója, reménybeli középkorkutató és angol-magyar szakos tanár vagyok.


Szólj hozzá elsőként!

Válasz írása

Az email címed nem lesz látható.