Most akkor pontosan mi is a gender?3 perc


Fogalomtisztázó cikkünk célja, hogy árnyaltabb képet kaphassunk a manapság divatos gender kérdésről.

Számtalanszor tapasztalhatjuk, hogy a gender kifejezés indulatokat kelt emberekben, elzárkóznak tőle, vagy éppen hangos szóval tiltakoznak ellene. Amikor feltesszük ezeknek az embereknek a kérdést, hogy pontosan mi ellen is tiltakoznak, információhiánnyal, félretájékozottsággal és sztereotípiákkal találkozunk. Ennek a cikknek a célja, hogy rendet próbáljon tenni a nemekben – és rendet tegyen a fejekben.

Meleglobbi, családellenesség és hasonló kritikák fordultak elő legsűrűbben abban a 32 fős felmérésben, amit a cikk elkészítése előtt végeztünk. Amikor megkérdeztük ,honnan informálódtak, többnyire a médiát említették (különösen az ELTE-n frissen alakult társadalmi nemek szak kapcsán generálódott cikkekre hivatkoztak).

A gender studies, vagy más néven a társadalmi nem elmélete különbséget tesz a biológiai nem és a társadalmi nem között – utóbbi azon tulajdonságok és viselkedések összessége, melyeket a társadalom biológiai neme alapján elvár az egyéntől, például „a fiúk nem sírnak” vagy „a nők helye a konyhában van”. A genderelmélet képviselőinek álláspontja, hogy ezek a sztereotípiák nem a biológiai nem által meghatározottak, és nem determinálhatók az emberek ezen szerepekre testfelépítésük alapján. Mondhatjuk, persze, hogy ezek a megállapítások általában igazak a nőkre vagy a férfiakra, de ez nem biológiai alapú, hanem a nemiségi normák elsajátításából fakad, melyeket nevelésünk során internalizálunk. Bizonyos megnyilvánulásokért jutalmazásban részesülünk (lányok babázásért), bizonyos cselekedetekért azonban büntetésben részesülünk (a fiúk nem sírnak). Ha valaki eltér ezen normáktól, akkor megbélyegzik, természetellenesnek tartják.

Ezt olvastad már?  Jó cselekedeteink negatív hatásai - A moral licensing-hatás

A legfontosabb megállapítás, amit érdemes szem előtt tartani, hogy a nemek közti különbség jóval kisebb, mint az egyes nemeken belüli egyéni különbségek. Nem minden férfi macsó, kemény, és nem minden nő emocionális és intuitív. Már egyes tulajdonságokat is felcímkézünk férfiasnak vagy nőiesnek. Így előbbihez tartozik például az ambíciózusság, határozottság vagy az önállóság, és ha egy nő rendelkezik hasonló tulajdonsággal, akkor gyakran negatív értelemben karrieristának bélyegzik.

Az elmélet képviselőinek tehát csupán annyi a célja, hogy azon személyek, akik nem a hagyományos nemi szerepek szerint élik az életüket, hanem például férfiként otthon szeretnének maradni a gyerekükkel (ahogy az néhány skandináv országban már lehetséges), vagy nőként nem akarnak gyereket, hanem karriert szeretnének építeni, ne legyenek abnormálisnak címkézve, és ne érje őket hátrányos megkülönböztetés.

 

Pálffy Patrik

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem pszichológus hallgatója vagyok. Leginkább a szociálpszichológia áll a szívemhez legközelebb, azon belül is a társadalmi nem kutatásával foglalkozom. Érdekel továbbá a személyközpontú, humanisztikus terápia művelése is.


Szólj hozzá elsőként!

Válasz írása

Az email címed nem lesz látható.