Elvakult kontaktlencse-viselés5 perc

flickr.com / n4i

Világszerte 125 millióan viselünk kontaktlencsét, sokan mégsem tudjuk, hogy például egy csepp víz sem érheti a lencsénket, és csupán napi 6-12 óra viselés ajánlott. A látást veszélyeztető szokásokkal a páciensek 91 százaléka él, a tudomány viszont utat mutat, hogyan kerülj a maradék 9 százalékba.

A kreatív szaruhártya

szem.gif

A szaruhártya, melyre a kontaktlencse illeszkedik, különleges szerv, nem rendelkezik saját erekkel, de nagy szerencse, hogy így van, hiszen többek közt ennek köszönhetően látunk tisztán! A szem elülső védőburkát és a legkülső törőközeget képezi, így kulcsfontosságú, hogy tiszta, teljesen áttetsző legyen. Erek hiányában az életadó oxigént diffúzióval veszi fel a légkörből; ha ezt az utat oxigént alig áteresztő kontaktlencsével zárjuk el, mi magunk gondoskodunk a szövődményekről: A szaruhártya reagál az oxigénhiányra (hypoxia): sugárirányú, a középpont felé terjedő érképződés kezdődik. Elhomályosul, és gyulladás alakul ki, mely szélsőséges esetben szaruhártya-transzplantációt tehet szükségessé vagy akár vaksághoz vezethet!clnvb.jpg

A fenti probléma a kontaktlencse-használat legfőbb limitációja, s egyben a gyártók legnagyobb kihívása. Az első kontaktlencsék még rigid anyagból készültek, s bár nem voltak oxigénáteresztőek, kisebb méretüknek köszönhetően „úsztak” a szaruhártya felszínén, lehetővé téve a diffúziót. Számos hátrányuk (pl. fájdalmas felhelyezés) miatt azonban napjainkra használatuk visszaszorult. A biotechnológia fejlődésének köszönhetően ma már főleg magas oxigénáteresztésű, lágy lencsékkel találkozhatunk.

Mire figyeljünk?

  1. Túlhordás

A kontaktlencse-viselők 60-70 százaléka túlhordja a kontaktlencséjét! Sokan gondolják, hogy kontaktlencse viselése esetén nincs is szükségük szemüvegre, ez azonban helytelen hozzáállás, hiszen a kontaktlencsék többségét 6-12 órás napi használatra tervezik. Társadalmunk igen kis százaléka engedheti meg magának, hogy élete felét átaludja…

Léteznek ún. kiterjesztett viselésű („bennalvós”) kontaktlencsék, ám a kockázatok miatt a szakértők többsége ezek esetében is javasolja a szem pihentetését, az éjszakai kivételt!

  1. Higiénia

Bár a kontaktlencsét viselők körében nagyobb a fertőzések kockázata, ez ellen a higiéniás szabályok betartásával tehetnénk: végezzünk alapos kézmosást, cseréljük naponta az ápolószert, tiszta helyen (ne köz WC-ben, vonaton, stb.) cseréljük lencsénket.

Talán a legfontosabb szabály, melyre a legtöbben nem figyelnek, hogy csapvíz a kontaktlencséket NEM érheti: ne mossuk meg alatta a leejtett lencsét sem! A csapvízben gyakran megtalálható egy bizonyos egysejtű kórokozó, az Acanthamoeba, mely speciális szaruhártya gyulladást okozhat, ellátása sürgős beavatkozást igényel, a gyulladás után pedig további egy évig fenntartó gyógyszeres kezelésre van szükség!

  1. Gyulladt szem esetén TILOS
Ezt olvastad már?  Parkinsonos kezelés is okozhat játékszenvedélyt

Gyulladt (piros, fájdalmas, fényérzékeny) szem esetén marad a szemüveg! A bakteriális fertőzés akár napok alatt a szaruhártya perforációjához, vagyis kilyukadásához vezethet, ami sürgősségi kórkép, a látást veszélyezteti!

  1. Lencsecsere

Léteznek havi, kétheti, illetve napi lencsék. Jogosan merül fel a kérdés: miért jár le egy kontaktlencse szavatossága? A lencse vázát alkotó rácshálóba a könnyből fehérjék tapadnak, melyek eltömeszelik a mikroréseket: az oxigén áteresztő képesség csökken, nő a fertőzés kockázata, sőt, az allergia kialakulásának esélye is! Ez szabad szemmel persze nem látható, megkóstolni meg nem érdemes: bízzunk inkább a leírásban.

  1. Rendszeres kontroll (félévente)

A szaruhártya kezdődő érburjánzása még nem feltétlenül okoz tüneteket, a kivizsgálás során viszont könnyedén diagnosztizálható. Szakorvos vagy optometrista felkeresését a kontaktlencse vásárlásakor sem érdemes elhagyni: a megfelelő lencse kiválasztásakor számos szempontot figyelembe kell venni. A szövődmények aránya jóval nagyobb az internetről vásárlók esetében: a mikrobák okozta szaruhártya-gyulladás kockázata majdnem 5x-ös!

A kontaktlencse használata nem igényel komoly szakmai felkészültséget, a veszélyeket mégsem vehetjük félvállról. Saját érdekünk, hogy tudatos felhasználók, tudatos vásárlók, és ha az élet úgy hozza: tudatos betegek legyünk!

Források:
Wu Y, Carnt N, Stapleton F. Contact lens user profile, attitudes and level of compliance to lens care. Cont Lens Anterior Eye. 2010;33(4):183-8.
Süveges Ildikó (2010): Szemészet. Budapest: Medicina kiadó
United States Food and Drug Administration: Contact lens risks 

Képek:
borítókép: flickr.com / n4i
A szem részei: http://patikapedia.hu/szaruhartya
Érburjánzás a szaruhártyán: http://dro.hs.columbia.edu/cornealnv.htm

Barta András
A Semmelweis Egyetem ötödéves orvostanhallgatója vagyok. Belgyógyásznak készülök, de szívesen olvasok történelmi, pszichológiai témájú írásokat is.

Szólj hozzá elsőként!

Válasz írása

Az email címed nem lesz látható.