Gleccser végveszélyben – olvad az Aletsch3 perc

flickr.com / Small

A Svájcban található Aletsch az Alpok leghosszabb gleccsere a maga 23 kilométeres hosszával, azonban svájci kutatók riasztó jövőképet vázolnak fel róla: jégmennyiségének 90%-a olvadhat el a század végére, miközben hossza jelentős részét is elveszítheti.

A globális felmelegedés hatására gyermekeink, unokáink már egy egészen más Alpokat fognak megismerni – véli Andreas Vieli glaciológus.

Meglepő méretek

A legutóbbi jégkorszakok során az Aletsch – a Rhone-gleccserrel összenőve – olyan méretűre hízott, hogy egészen a mai Lyon határáig nyúlt, hossza jelentősen meghaladta a 100 kilométert is. (Pedig ennél csak jelentősebb eljegesedések voltak, például a korábban tárgyalt Hólabda Föld.) A jégkorszak végén természetesen visszahúzódott a mélyebben fekvő területekről. A XIV-XIX. századok során egy Kis Jégkorszaknak is nevezett hűvösebb időszak végére érte el legutóbbi maximumát a gleccser, azóta folyamatosan húzódik vissza. Nagyjából 3 kilométert vesztett a hosszából, és egyes helyeken akár 300 métert is a vastagságából.

Jelenleg hossza körülbelül 23 km, vastagsága a Concordia területen eléri a 900 métert. Ez az a része a jégfolyamnak, ahol 3 kisebb jégár egybeolvadásával indul meg a fő folyás a völgy irányába. Ennek az összefolyásnak köszönhető a fenti képen látható két vastag sötét sáv a jégárban. A gleccserek ugyanis hatalmas mennyiségű hordalékot szállítanak magukkal (moréna), amelyek főleg a jégfolyam két oldalán állnak össze. Két gleccser összeolvadásakor az oldalmorénákból középmorénák válnak, amiket a közrefogó jég haladó mozgása hordoz magával a völgy felé. Az Aletsch 4160 méteres magasságból egészen 1650 méterig ereszkedik le, miközben 82 km2-nyi területet fed be.

Becslések szerint a jég súlya 27 milliárd tonna, és ha ez mind egyszerre olvadna el, akkor a Föld minden lakosának napi 1 liter vizet tudna biztosítani 4,5 éven át.

Aggasztó jövőkép

Miközben 1905-2005 között átlagosan 0,74 °C-ot emelkedett a hőmérséklet világszerte, ugyanez a szám Svájcban elérte a 1,5 °C-ot, ami pont az Alpok jégsapkáit érintette a legérzékenyebben. Az Aletsch nyelvének olvadása 1870 óta folyamatosan gyorsuló ütemben zajlik, amit az alábbi táblázat mutat be – a Swiss Federal Institute of Technology adatai alapján.

Ezt olvastad már?  Vulkánkitörés a Kárpát-medencében? - soha ne mondd, hogy soha!
Időszak Átlagos visszahúzódás évente (m)
1870 – 2008 24
1970 – 2008 35
1993 – 2008 49
1998 – 2008 52

A rekordméretű visszahúzódás 2006-ban történt meg, amikor egyetlen év alatt 116 méterrel rövidült a gleccser. Összességében az Aletsch több mint 3 kilométert vesztett a hosszából, vastagsága csökkent, a folyamat pedig riasztó ütemben gyorsul. A gleccsert, tágabb környezetével együtt, az UNESCO 2001-ben felvette a Világörökségi Listájára, majd 2007-ben kibővítették a védett területet, figyelembe véve az olvadás fokozódó veszélyét.

Ez a példa is mutatja, hogy a globális felmelegedés visszafordíthatatlan változásokat okoz a természetben (még a szőlőültetvényeken is), mégpedig iszonyú sebességgel.

Megállítani a folyamatot már nem lehet, de lassítani igen.

Ez lesz a következő évtizedek legfontosabb globális feladata – kiépíteni egy összefogást, eljuttatni az üzenetet minél több emberhez, és a jövő generációit a környezettudatos életre nevelni.

Források:
http://www.pronatura-aletsch.ch/home-en
https://www.aletscharena.ch/nature-en/the-great-aletsch-glacier/
http://www.reuters.com/article/us-climatechange-summit-earthprints-swit-idUSKCN0S914A20151015
http://whc.unesco.org/en/list/1037/

Kép forrása:
flickr.com / Small

Kovács Bence

Harmadéves vagyok az ELTE-TTK Földtudományi alapszakán, az elmúlt félévben az Erasmus program jóvoltából a University of Groningen vendéghallgatója voltam. Mind a természet-, mind a társadalomföldrajz közel áll hozzám, a két ág közötti átmenetekben érzem legjobban magam. A jövőben a természeti jelenségek társadalomra gyakorolt hatásaival tervezek foglalkozni.


Szólj hozzá elsőként!

Válasz írása

Az email címed nem lesz látható.