Ki sokat olvas, sokáig él?3 perc


Jó hír a könyvmolyoknak: a rangos Yale Egyetem tudósai kimutatták, a gyakori olvasás meghosszabbíthatja az életet. Hogy a különböző táplálékkiegészítők, a sport, a vitaminban gazdag étkezés vagy a nem dohányzó életmód meglassíthatja az öregedési folyamatot, már többször hallottuk, ezek a módszerek azonban nagyfokú fegyelmet és kitartást igényelnek. Ezért jól jön, hogy a Yale Egyetem kutatói egy sokkal kényelmesebb metódust találtak az életünk meghosszabbítására – az olvasást!

Egy jó könyv olyan, mint egy orvosság

A kutatócsoport több mint 3600 résztvevő adatait értékelte 12 év alatt egy tanulmányban. Az alanyokat, akik a vizsgálat elején betöltötték legalább az 50. életévüket, 3 csoportra osztották:

  1. Nem olvasók
  2. Olvasók – hetente maximum 3,5 órát olvasnak
  3. Sokat olvasók – hetente több, mint 3,5 órát olvasnak.

A 12 év letelte után a Yale Egyetem kutatói tudni akarták, ki él még, ki az, aki már meghalt, és hogyan oszlik el az arány a kutatás elején alkotott csoportok között.

A tanulmány eredménye szerint azoknak az alanyoknak, akik hetente maximum 3,5 órát olvasnak, a várható élettartama 17%-kal magasabb, mint azoknak, akik nem olvasnak, a sokat olvasóké pedig 23%-kal.

Annak érdekében, hogy teljesen biztosak legyenek abban, hogy más faktorok (mint a jövedelem, életszínvonal, kapcsolati státusz, iskolai végzettség) nem befolyásolja az eredményt, ezek élettartamra vonatkozó hatását levonták, de az eredmény változatlan maradt. A könyvmolyok tovább élnek, mint a nem olvasók – átlagban akár 2 évvel.

Az olvasás mérsékeli a stresszt

A könyvolvasásnak sok pozitív kihatása van a testre és a lélekre: fejleszti a képzelőerőnket, a fantázia pedig segít ellazulni. Aki rendszeresen olvas, stimulálja az agysejtjeit, kognitív képességét fejleszti, javítja a szókincsét és a koncentrációs készségét.

Ezt olvastad már?  Ezerarcú varázsló - Merlin valódi története

Még az érzelmi intelligenciára is pozitív hatással van az olvasás, írják a tudósok a tanulmányban. Mindezek a pozitív hatások megnövelik a várható élettartamot. Az idő tehát, amit az ember olvasással tölt el, a végén jóváíródik, és élettartam formájában kifizetődik. Ezt már Voltaire is tudhatta, hiszen neki tulajdonítjuk a következő mondatot: „Az olvasás erősíti a lelket.”

Naponta egy fejezet elegendő is

Aki esetleg azon aggódna, hogy 3,5 óra nehezen illeszthető be a heti rendjébe, azokat Beca R. Levy, a tanulmány főszerzője megnyugtatja: „Annak, aki naponta csak egy fél órát egy könyv olvasásával tölt, szignifikáns túlélési előnye van azokkal szemben, akik nem olvasnak.”

Azonban fontos kiemelni, az olvasás pozitív hatása csak könyvekkel működik. A magazinok és újságok nem befolyásolják a várható élettartamot. Ennek az oka egyszerű: egy könyv olvasása során az olvasó sokkal inkább elmélyülhet a könyv tartalmában, mint teszi ezt egy újságcikk esetében.  A szakértők ezt az állapotot „deep reading”-nek, azaz mély olvasásnak nevezik.

Az a kérdés azonban, hogy mely műfajú könyvek a legmegfelelőbbek, még nem tisztázott. Ez a terület még kutatásra vár.

Forrás:
Solvejg H.: Wer viel liest, lebt länger.
http://www.geo.de/wissen/gesundheit/17562-rtkl-literatur-wer-viel-liest-lebt-laenger

Angeli Eszter

Egyetemi hallgató a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán.


Szólj hozzá elsőként!

Válasz írása

Az email címed nem lesz látható.