A költséghatékony kampányutak titkai – avagy hogyan nyerjünk 1 millió dollárt3 perc


Az utóbbi év egyik legfontosabb világpolitikai eseménye volt az amerikai elnökválasztás – a szavazók dönthettek arról, hogy kire bízzák a Föld egyik legerősebb országának vezetését. Egy kampány sikerét a győzelmen kívül azonban az is meghatározza, mennyire lesz az költséghatékony – például, hogy milyen útvonalon járjuk be a legfontosabb választói kerületeket. Ezzel foglalkozik a matematika egyik legnépszerűbb megoldatlan kérdése, a P=NP probléma.

David Hilbert matematikus 1900-as, Sorbonne-on tartott előadásában huszonhárom megoldatlan problémát vázolt fel, melyek nagyban befolyásolták a következő évszázad matematikai érdeklődésének alakulását. A nagy hatású hilberti problémák analógiájára 2000-ben a Clay Mathematics Institute újabb hét problémát tett közzé. Ezek többségének már a megértéséhez is komoly matematikai előképzettség szükséges, ugyanakkor a P=NP probléma meglepően egyszerűen elmagyarázható.

A számítógépek korlátai

Az utóbbi években az informatika térnyerésével egyre több olyan kérdésre is meg tudjuk mondani a választ, amelyek megválaszolása korábban jóval több időt, akár hosszú éveket vett volna igénybe. Ugyanakkor még mindig jócskán akadnak olyan problémák, amelyekre a választ csak hosszú napok, esetleg évek alatt adhatják meg a szuperszámítógépek. Az egyik ilyen nehéznek számító kérdés az utazóügynök-probléma.

Az utazóügynök-probléma

Tegyük fel, hogy egy vállalat ügynökei vagyunk, és az a feladatunk, hogy felkeressük az ország összes városát. Szerencsére adott egy térképünk, így előre megtervezhetjük az utunkat. A kérdés, hogy milyen útvonalon induljunk el úgy, hogy a legkevesebbet kelljen utazni, de minden várost érintenünk kell. Az elsőre egyszerűnek tűnő problémára máig nem ismert gyors algoritmus – például csupán 2004-ben sikerült Svédország összes városára megválaszolni a kérdést.

Gyors algoritmus: a matematikában a polinomiális időben futókat szokás ide sorolni. Ez azt jelenti a példánkban, hogyha van ’n’ darab városunk, akkor az algoritmus idejének kiszámolásához ’n’-et csak szorozni, illetve összeadni kell párszor. A lassú algoritmusoknak az exponenciálisakat szokás nevezni, amiknél valamilyen számot kell az ’n’-edik hatványra emelni. Összehasonlításként, ha a két futási idő n*n (gyors) és 2^n (lassú) és n=10 városunk van, akkor az első esetben 100 lesz az idő, míg a másodiknál 1024 – nagyobb ’n’-ekre ezek még inkább különböznek.

A millió dolláros kérdés

A P=NP probléma fő kérdése, hogy lehet-e a nehéz problémákra (ezeket szokás NP-belieknek hívni) gyors algoritmust adni (ezeket nevezik P-belieknek). A legtöbb matematikus szkeptikus a kérdésben, mivel ez eddig még senkinek se sikerült. A kérdés azonban nyitott, így bárki próbálkozhat ilyenek keresésével – az is motiváló lehet, hogy a Clay Mathematics Institute a megoldónak egymillió dolláros pénzjutalmat ígér.

Ezt olvastad már?  Populista - az meg ugyan kicsoda?

Források:

Pierre Basieux (2007): Top 7 – Az ezredforduló legkihívóbb matematikai problémái. Typotex, 2007.

A Clay Mathematics Institute honlapja

Kép: irishtimes.com

Takács Bálint

ELTE-n alkalmazott matematikus MSc szakos hallgató vagyok.


Szólj hozzá elsőként!

Válasz írása

Az email címed nem lesz látható.