Légzéssel győzd le az álmatlanságot3 perc


Vizsgaidőszakban gyakran szembesülünk azzal a problémával, hogy egész nap tanulunk, teljesen kimerülünk és mikor hajnali 4-re az ágyba kerülünk, egyszerűen nem sikerül elaludnunk. Ezt az álmatlanságot legtöbbször a stressz okozza. Sokszor úgy tűnik, hogy nem lehet legyőzni a stressz okozta álmatlanságot, pedig vannak módszerek, amelyek esetleg megkönnyíthetik a vizsgaidőszak álmatlanság nélkül is keserves napjait.

Hogyan befolyásolja a stressz az alvást?

A stressz a szervezetünk válaszreakciója a valóságos vagy képzeletbeli kellemetlen eseményekre. Habár a stressz minden emberre más hatással van, a felgyorsult légzés, a megfeszült izomzat, a magas vérnyomás és gyors szívverés minden stresszhelyzetben lévő emberen megfigyelhető. Sokaknak azért nehéz álomba merülnie, mert a stressz tünetei este felerősödnek.

Dr. Andrew Weil népszerű író a Harvardon diplomázott 1968-ban, és előszeretettel foglalkozik a stressz és aggódás elleni küzdelemben alkalmazható holisztikus légzési technikákkal. Dr. Weil ezt írja honlapján:

„ A légzésnek nagy hatása van a fiziológiai folyamatokra és a gondolkodásunkra, hangulatunkat beleértve. Egyszerűen azáltal, hogy a légzésedre koncentrálsz, anélkül, hogy bármit megváltoztatsz rajta, a relaxálni kezdesz

Mivel a stressz hatása az is, hogy gyorsan és felületesen lélegzünk, ami kizárólag a mellkasi légzésből ered, a gyakran aggódó és stresszes embereknek a rossz légzés káros szokásuk. Sok stresszes ember pedig tudattalanul is magában tartja a légzését.

A 4-7-8 gyakorlat jelenthet megoldást

Dr. Weil támogatója a korábban alig ismert légzés technikának, a 4-7-8 gyakorlatnak. Amerikában ez a trükk nagyon felkapott lett az elmúlt években, több helyen írtak róla, hiszen iszonyatosan egyszerű, nagyon gyors és bárhol elvégezhető.

Ezt olvastad már?  Alvás közben is tanulunk, pedig nem is emlékezünk rá

Íme, hogyan csináld:

  1. Helyezed a nyelved hegyét a szájpadlásodhoz közvetlenül a felső fogsorod felé. A gyakorlat hátralevő részében tartsd itt a nyelved.
  2. Lélegezz ki a szádon keresztül, susogó hangot kiadva, ahogy távozik a levegő.
  3. Csukd be a szád és lélegezz be lassan az orrodon keresztül és számolj magadban 4-ig.
  4. Tartsd vissza magadban a levegőt addig, míg elszámolsz magadban 7-ig.
  5. Engedj ki minden levegőt a szádon keresztül, míg 8-ig számolsz magadban. (Ugyanolyan susogó hangot kiadva, mint a kettes pontban.)

Ezzel vége az első körnek. Ismételd meg ugyanezt a sorozatot háromszor!

A négy számoláson keresztüli belégzéssel elegendő oxigén kerül a tüdőbe. A hét számolásig történő levegő benntartása több időt ad az oxigénnek, hogy felszívódjon a véráramlatba. A nyolc számoláson keresztüli kilélegzés pedig lelassítja szívritmust, és nagyobb mennyiségű szén-dioxid-távozását tesz lehetővé.

Ezzel a gyakorlattal nemcsak „álomba” tudjuk segíteni magunkat, hanem stresszes szituációkban alkalmazva csökkenthetjük a feszültséget is. Ezzel pedig kipihentebbek, és sikeresebb vizsgázók lehetünk.

Forrás:
http://motto.time.com/4238055/fall-asleep-under-one-minute/?xid=time_socialflow_facebook
Kép: http://health.spectator.co.uk/insomnia-is-hell-so-why-arent-there-any-good-treatments-for-it/

Berényi Lilla Márta

Pázmány Péter Katolikus Egyetem osztatlan angol-olasz tanár szakos hallgatója vagyok.


1 Trackback / Pingback

  1. Nevetéssel az egészségért - TudományON

Válasz írása

Az email címed nem lesz látható.