Tű nélküli vércukormérés? Igen! Íme, a legújabb, glükózérzékelő kontaktlencse!3 perc


Tudósok egy olyan intelligens kontaktlencsét terveztek, mely képes mérni a viselője vércukorszintjét, természetesen tű nélkül! Eddig még csak nyulakon tesztelték a prototípust és még nem teljesen tisztázott, hogy valóban pontos vércukorszint-értékeket képes-e mérni a könnyből, de ha működik, akkor az hatalmas előrelépés lenne a cukorbetegek számára.

Jelenleg a két legfontosabb módszer az extracelluláris glükózkoncentráció mérésére az ujjak megszúrása vagy tű elhelyezése a bőr alá. Mindkettő kellemetlen, éppen ezért a vállalatok évtizedek óta próbálnak egy tű nélküli vércukorszint-mérőt kifejleszteni. Sok próbálkozás volt már, köztük az Apple-é is, elég csak utánanézni a világhálón, de az ötlet, hogy egy glükózérzékelő a kontaktlencsékben foglaljon helyet, nagyon új irány.

A lencse ugyanabból az átlátszó, rugalmas anyagból készül, melyből jó néhány, a piacon kapható hagyományos kontaktlencse is. A kutatók belülre építették a szükséges elektronikát, köztük egy kis LED-et és egy glükózérzékelőt. Ha a glükózszint egy meghatározott érték fölé emelkedik, a kis LED villogni fog, hogy figyelmeztesse viselőjét.

A Dél-Koreában kutató tudósok mesterséges könnyel tesztelték a kontaktlencsét, melyet cukorral kezeltek úgy, hogy az alacsony glükózszintet modellezzék. Nyulaknál is végeztek próbatesztet: a LED addig világított, amíg a kutatók a nyúl szemébe nem cseppentettek glükóz oldatot – ezáltal normális szintre emelve a glükóz koncentrációt – majd a LED kialudt, ahogyan az várható volt. A tesztet eddig még nem vizsgálták embereken vagy emberi könnyel.

Ez az eszköz az egyik legújabb próbálkozás annak érdekében, hogy a cukorbetegek tű használata nélkül is nyomon követhessék a glükóz szintjét a vérükben. A könnyekből származó glükózértékek viszont nem tükrözik elég megbízhatóan a vérglükóz szintjét ahhoz, hogy A cukorbetegek is megbízhatóan alkalmazhassák. Márpedig ezt az értéket nagyon pontosan kell mérni, különben a fals eredményeknek súlyos következményei lehetnek a betegre nézve.

Ezt olvastad már?  Mikor lesznek szuperképességeink?

Amerikában több mint 30 millió embernek van valamilyen típusú cukorbetegsége, Amely túl magas glükóz koncentrációt eredményez a vérben. Annak érdekében, hogy a vércukorszintet a veszélyesen magas szinttől távol tartsák, a cukorbetegeknek figyelniük kell arra, hogy mit esznek, és emellett néha inzulint is be kell adniuk maguknak. Ezért fontos a vércukorszint pontos mérése.

A fő probléma, hogy a könny glükózszintje nem követi eléggé a vér glükózszintjét, amelyet a diabéteszes betegek számon tartanak. Az 1980-as évekből származó eredmény azt állítja, hogy 100 betegnél végzett vizsgálat után nem találtak szignifikáns korrelációt a vér és a könnyek glükózszintje között. A kontaktlencsés mérés mögött álló csapat jelenleg egy kórházzal dolgozik közösen, hogy elindítsák a szükséges klinikai vizsgálatokat. De addig, amíg nem lehet többet tudni arról, hogy ez az új módszer mennyire használható embereken, továbbra is folytatódik a tű nélküli glükózszintmérő eszközök fejlesztése.

forrás: https://www.theverge.com/2018/1/24/16929874/smart-contact-lens-glucose-blood-sugar-monitor-wireless-tears


Szólj hozzá elsőként!

Válasz írása

Az email címed nem lesz látható.